McGlade’s House (SWE)


McGlade’s House består av den irländsk-norska sångerskan Karina och multi-instrumentalisten Serge.
De har båda två spelat i många år med olika välkända irländska band i Skandinavien, bland annat Tara och The Humdingers. De har också uppträtt i alla relevanta festivaler i Skandinavien, samt på Shetlands, i Frankrike och på Irland.

Karina McGlade-Grando: sång, gitar, bodhrán
Serge McGlade-Grando: mandolin, banjo, whistles, low whistles

Gästartister för kvällen:
Lasse Jödahl på bouzouki som är välkänd i den göteborgska irländska musikmiljön.
Daniel Källgren på fiol som är med i västkustbandet Alfheim.

 

Sal & Kate Heneghan (IRL)

Systrarna Kate och Sal Heneghan kommer från Castlebar i County Mayo och är välkända musiker och musikundervisare. Sammanlagt har de vunnit flera prestigefyllda utmärkelser vid All-Ireland Fleadh Cheoil, Siansa Gael Linn och U2 Music Bursary Awards. De har lockat publik över hela världen med sina talanger på fiol, harpa och även som sångare. Efter att ha turnerat flitigt i Irland, Storbritannien, Europa, USA och Australien är Heneghan Sisters efterfrågade som musiker både nationellt och internationellt. Sammanlagt undervisar de över fyrtio studenter i genrerna irländsk traditionell musik och klassisk musik varje vecka. Tillsammans med sin mamma och två andra syskon driver familjen Heneghan den prestigefyllda årliga irländska sommarskolan Westport Scoil Cheoil.
Kate och Sal ser verkligen fram emot att få vara med på årets Glenntown Irish Music Festival!

Sal känns direkt igen som Grafton Street-spelaren Sarah Jane i Nathan Carter’s super-hit. Vid bara 20 års ålder spelade hon in sitt debutalbum, Sal, med mycket goda recensioner. Sal studerar för närvarande Performing Arts på Irish World Academy, University of Limerick.

Kate Heneghan är en prisbelönt violinist, harpist och pianist med åtta års professionell turnéerfarenhet över hela världen. Efter att ha tagit examen från University of Limerick 2018 med en förstklassig musikhögskoleexamen, har Kate också nyligen fått en Master of Music i musikkomposition och uppträdande från Ulster University. Kate är regelbundet efterfrågad som musiklärare och ger workshops och föreläsningar om traditionell irländsk musikhistoria i kända musikskolor / högskolor som University of Mozarteum (Salzburg), The International School Brussels EEBIV, Milwaukee Irish Fest Summer School USA, The Ulster College of Music och Scoil Acla.

 

Anders Lillebo Trio (NOR)

Anders Lillebo är en av Skandinaviens ledande artister inom irländsk och keltisk musik.
Efter flera års musikstudier hemma i Norge såg Anders för sig en framtida karriär
som jazzpianist, men en resa till en folkmusikfestival i Irland förändrade allt. Anders förälskade sig helt i folkmusiken från ön och fick också gradvis upp ögonen för traditionell musik från de skandinaviska länderna. Anders bestämde sig för att flytta till Irland för att lära sig så mycket som möjligt om hans nyupptäckta passion. Han tillbringade sedan två år i det livliga musiklivet i Galway på Irlands västkust, där han fick möjlighet att studera och spela med några av landets allra bästa folkmusiker.

2017 spelades hans debutalbum, Departure, in i samarbete med den kända irländska producenten Jack Talty och med bidrag från bl.a. svenske Esbjörn Hazelius. Albumet fick goda recensioner både nationellt och internationellt, bland annat i Irish Music Magazine och The Living Tradition.

Hans andra soloalbum, Homecoming, släpptes 2019 och spelades in hemma på familjegården i Norge tillsammans med musiker från Norge, England och Irland.

Till Glenntown har han med sig en särskilt stark trio bestående av Kevin Henderson på fiol och Oskar Reuter på gitarr!

 

Dag Westling & Esbjörn Hazelius (SWE)

Dag Westling och Esbjörn Hazelius är internationellt erkända musiker både som sångare och instrumentalister i legendariska musikgruppen Quilty, Eitre och i andra sammanhang.

 

På gitarr, fiol, five string banjo, cittern, tin whistle och med sång framför duon ett program av irländska och skotska folkvisor med ett stänk av amerikansk old-time. Den genuina känslan för den irländska musiken får ett mångfacetterat uttryck i deras instrumentala virtuositet och känslofyllda sång.